Beste heer Brethouwer, dank voor je review. Nogmaals vervelend dat je na de tuning klachten kreeg.
Je bent maandag inderdaad direct teruggekomen en wij hebben na diagnose een defecte bobine vastgesteld. We hebben toen aangeboden om het dezelfde middag op te lossen: alleen de bobine betalen, arbeid volledig gratis, en je kon gratis een leenauto meekrijgen. Dat aanbod heb je destijds niet willen gebruiken, ondanks dat Duiven niet ver van ons af is.
Belangrijk om te weten: bij de BMW N13 1.6 turbo zijn bobines/bougies een bekend slijtagepunt. Ook zonder tuning gaan die onderdelen geregeld stuk vooral bij auto's van 10-15 jaar oud. Een tuning kan een bobine/bougie die al “op het randje” zit eerder zichtbaar maken, omdat de motor onder belasting (en vervroeging ontsteking) meer vonk/energie moet leveren (dan krijg je inhouden/misfires/noodloop).
Je hebt er vervolgens voor gekozen om dit bij BMW te laten doen. Prima natuurlijk, maar wij hadden (voor hetzelfde budget) waarschijnlijk meerdere bobines en eventueel bougies preventief kunnen meenemen — juist om herhaling te voorkomen. We tunen ruim 22 jaar auto's en de 1.6 N13 hebben we reeds meer dan 10 jaar wekelijks meerdere malen getuned, ook hogere performance stages. Als het een software probleem zou zijn geweest hadden we dit al jaren eerder opgelost. Je schrijft dat een ander tuning bedrijf dit anders aanpakt? Kan, maar een benzine tunen zonder ontsteking vervroeging zou ik niet voor kiezen, en naast ATM zijn er natuurlijk genoeg tuners in Nederland. Zoals BR-Performance (aanrader), Mosselman Turbo, of net over de grens Danny van MC chip.
Als je wilt, zijn we nog steeds bereid om met je mee te kijken naar een structurele oplossing (live logging / check bougies & overige bobines).
Team Tunex