Hallo Elena,
StoryLand werd opgericht met het doel beginnende auteurs te helpen om hun boeken aan een groter publiek te presenteren en alzo kansen te bieden om als auteur door te breken. Daarvoor hebben, we verscheidene formules bedacht waaruit de auteur kan kiezen. Twee daarvan hebben we jou voorgesteld, de POD-formule waarbij je geen enkel financieel risico loopt en de ‘full-service’ formule waarbij we samen jouw boek op de markt brengen en jij 40% van de projectkosten voorschiet en wij de andere 60% voorschieten. Je kon er zolang over nadenken als je wou, zelfs al had je al getekend, dan nog kon je het zonder kosten stop zetten. We hebben je dus niets opgedrongen. Overtuigd koos je voor de tweede optie. Zoals bij elke uitgeverij vragen ook wij dat de auteur goed met ons samenwerkt en dat geldt nog meer voor beginnende auteurs die nog naam moeten maken en een lezerskring moeten opbouwen. Je zegt dat wij weinig of niets doen, maar ik maak mij sterk dat wij meer doen dan gelijk welke andere uitgeverij. Mag ik jou herinneren dat wij voor jou niet enkel jouw boek kwaliteitsvol hebben gerealiseerd (inbegrepen een exclusief cover design van het wereldvermaarde MaryDes Designs), maar jou eveneens van marketingmateriaal (flyers en rollup-baner) hebben voorzien. Dat we een video-opname hebben gemaakt van de unboxing en dit op onze sociale media hebben gelanceerd. Dat we jouw boek geadverteerd hebben in zowel Boekenmagazine als de Boekenkrant evenals in ons eigen luxueuze StoryLand Magazine welke naar alle boekhandels, bibliotheken en recensenten werd verzonden. Dat als we deelnamen aan events die gericht was naar jouw doelpubliek, jou daarvoor hebben uitgenodigd om daar gratis jouw boek te kunnen presenteren. (Zoals bijvoorbeeld Fabelfest: https://www.youtube.com/watch?v=IO1Rjb1OX3U en https://www.youtube.com/watch?v=AOihFRzRQAI ). Dat we ervoor gezorgd hebben dat jouw boek niet enkel in haast elke boekhandel te bestellen was maar ook in sommige Standaard boekhandels daadwerkelijk aanwezig was. Dat we een decorwand en geluidsinstallatie beschikbaar hadden om professioneel een boekpresentatie te geven, maar natuurlijk moet je dan wel een boekpresentatie geven en dat heb je niet gedaan. Wel belangrijk omdat je hier tot een derde van jouw kosten kan terugverdienen. En laten we eerlijk zijn, de signeersessies die je gepland had heb je nadien weer geannuleerd. Zo actief was je dus zelf niet met je boek bezig en dit heeft haar effect gehad op de verkoop. En natuurlijk interesseert ons het wel dat een boek een succes wordt, want wat je ook zo netjes verzwijgt is dat we met jou, uit sympathie, een minnelijke schikking hadden getroffen en jou een aanzienlijke korting hebben gegeven. Voor ons dus puur verlies, naast de schade die een ontevreden auteur ons berokkent. Je had inderdaad beter voor de POD-optie gekozen, maar je hield ons voor dat je over een groot sociaal netwerk beschikt en dat velen daarvan wel jouw boek zouden kopen. Niet dus. Nochtans heb je de verkoop van jouw boeken via jouw persoonlijke pagina op onze website maand op maand kunnen opvolgen en kon je zien dat het niet zo vlot liep en er misschien eerder ingegrepen had moeten worden.
We bieden kansen aan beginnende auteurs, maar dan moeten ze deze kans wel grijpen. Gelukkig doen velen dat wel (Zoals Karl De Rycke bijvoorbeeld die na één maand al aan een tweede druk toe is. https://www.facebook.com/schrijver.met.long.covid?locale=nl_NL). We hebben ‘full service’ auteurs die al meer dan 3 boeken via ons hebben uitgegeven en recent een debutant die over de 1000 boeken is gegaan. Het systeem werkt wel, als je maar wat meewerkt.
Ik merk dat je jouw klacht hebt aangepast nadat ik de aantijgingen erin had weerlegd.
De publicatie van een boek is een intensief traject en de verwachtingen en resultaten kunnen soms uiteen lopen. Wij nemen feedback ernstig en blijven ons inzetten om helder te communiceren en auteurs professioneel te begeleiden binnen het huidige uitgeeflandschap.