Koop hier nooit meer
Mijn ervaring – wees goed geïnformeerd voordat je hier goud koopt
Ik kocht bij deze goudwinkel voor een paar duizend euro aan goud. We spraken een bedrag en aantal gram af, inclusief commissie. Ik betaalde het volledige bedrag en zou het goud enkele weken later ophalen.
Een paar dagen daarvoor ontdekte ik op de factuur twee baren van 2,5 gram waarvoor ongeveer €360 per stuk werd gerekend, terwijl de goudprijs rond €113 per gram lag. Per baar betaalde ik daardoor ongeveer €80 boven de goudwaarde, in totaal circa €160 à €170. Dit was vooraf naar mijn mening niet duidelijk gecommuniceerd. Als dat wel zo was geweest, had ik zelf kunnen beslissen of ik deze baren wilde kopen.
Toen ik vroeg of de aankoop kon worden aangepast of beëindigd, bleek dat volgens de winkel niet mogelijk. Ik stuurde hierover drie e-mails en kreeg telkens pas na ongeveer tien dagen antwoord. Omdat ik het wachten te lang vond duren, mailde ik tussendoor nog twee keer om een reactie. De vertraging lag dus niet aan mij.
Na een negatieve review werd mij gevraagd opnieuw contact op te nemen. Ik stelde voor de volledige aankoop af te nemen, behalve de twee baren van 2,5 gram, omdat ik daarvoor naar mijn mening te veel betaalde en dit niet duidelijk was uitgelegd. Ook op dit voorstel wachtte ik ongeveer tien dagen.
Daarna kreeg ik op vrijdagavond een mail Dat ik 48 uur heb om te kiezen:
Het goud niet ophalen en bijna €600 aan schade-/annuleringskosten betalen.
Het goud alsnog ophalen en de stijging van de goudprijs sinds mijn aankoop bijbetalen.
De vertraging was door hun communicatie ontstaan, maar ik kreeg uiteindelijk de financiële gevolgen daarvan. Ik heb aangegeven dat ik hiermee niet akkoord ging en juridisch advies zou inwinnen. Volgens dat advies mogen winkels voorwaarden hanteren, maar moeten die redelijk worden toegepast. Administratie- of opslagkosten zouden voorstelbaar zijn; het volledig doorberekenen van een tussentijdse goudprijsstijging lag volgens het advies anders.
Omdat een juridische procedure mogelijk meer zou kosten dan het geschilbedrag, heb ik uiteindelijk met tegenzin de hogere goudprijs betaald en mijn goud opgehaald.
Mijn ervaring gaat vooral over transparantie, communicatie en redelijkheid. Als vooraf duidelijk was verteld dat twee baren aanzienlijk duurder waren per gram dan de actuele goudprijs, had ik zelf een keuze kunnen maken. Ook vind ik het niet normaal dat ik meerdere keren moet mailen, telkens ongeveer tien dagen op antwoord wacht en vervolgens financieel opdraai voor de ontstane vertraging.
Ik ben daarom niet tevreden over deze koopervaring en zou hier zelf niet opnieuw kopen.
Mijn advies: laat vóór betaling precies uitleggen wat je koopt, hoeveel gram je krijgt, wat de actuele goudprijs is, welke toeslagen en commissies gelden en of onderdelen aanzienlijk duurder zijn per gram. Vraag dit expliciet en laat het zo nodig schriftelijk bevestigen. Achteraf ontdekken wat er precies in je aankoop zit, kan grote financiële gevolgen hebben. Ik koop hier nooit meer en heb spijt dat ik de winkel ben binnen gelopen. Dit voelt als bedrog en diefstal.